Białko - proteiny zostały odkryte w 1839 r. jako związki organiczne zawierające azot.
Białko to podstawowy budulec układu mięśniowego. Białka to wielkocząsteczkowe substancje naturalne - biopolimery , białko tworzy 22 aminokwasy (z ok.300 aminokwasów ). Człowiek jest w stanie wyprodukować 12 aminokwasów, pozostałe 10 należy dostarczyć w pożywieniu.
Organizm zdrowego dorosłego człowieka traci dziennie ok. 30g. białka, sportowiec zaś trzykrotnie więcej - dlatego zapotrzebowanie dobowe dla sportowców wynosi od 2,5 g.na kg. masy nawet do 4 g. na kg. masy ciała.
Aby osiągnąć pożądany przyrost masy i siły należy uzyskać tzw. dodatni bilans azotowy ( Bilans azotowy to spożycie azotu w dobowej diecie ) - białko składa się w 16 % właśnie z azotu.
Zaleca się wypośrodkowanie spożycia białka w diecie do ok.2g. na kg.masy, zbyt wysoki poziom białka w diecie przyczynia się do hamowania łaknienia i przyspieszenia przemiany materii nawet o 40 % ( zalecane przy odchudzaniu ). Dla właściwego zagospodarowania białka przez organizm niezbędne jest zachowanie w diecie proporcji białka do węglowodanów 1:4, należy też zwracać uwagę na to aby jednorazowa porcja białka nie przekraczała 40g.
Ważne jest też zachowanie proporcji w między białkami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego ; 50 % / 50 %
Zapotrzebowanie 70 - cio kilogramowego kulturysty na białko wynosi 140 g. / na dobę. w tym ok 25 % ( 35 g. ) powinno się spożyćdo 45 minut po treningu. Białko należy przyjmować w 5 dziennych porcjach, resztę czyli ok.105 g. białka należy rozłożyć na pozostałe 4 posiłki a więc po ok. 26g.
Dla zobrazowania; zawartość jednorazowej porcji białka dla 70 kg. zawodnika czyli 26 g. to:
A teraz podam zawartość białka dla 100 gram produktu:
Przygotowując potrawy, poddając je obróbce termicznej należy pamiętać że ubywa ok. 40 % białka - przy gotowaniu, smarzenie zabiera nam 25 % białka.
Odżywki białkowe ze względu na zawartość białka dzielimy na:
Podsumowując nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie dziennego zapotrzebowanias na białko wyłącznie z produktów żywnościowych dlatego gorąco namawiam do kupowania odżywek wysokobiałkowych. Białko posiada właściwości silnie anaboliczne co oznacza, że przy treningu siłowym i dostarczeniu odpowiednich ilości białka obserwujemy znaczną rozbudowe włókien mięśniowych, co z kolei nadaje naszej sylwetce kulturystyczny wygląd ( nie mylić z opuchlizną jaką prezentują koksiarze ).
Pamiętajmy także aby nie przesadzać z dostarczaniem zbyt dużych dawek białka ,gdyż powoduje to odkładanie się w postaci tłusczcu - TAK - jest to obrona organizmu, przed dużą ilością budulca, której nie może przerobić.
Wartość biologiczna białka jest następnym zagadnieniem, które warto sobie zakodować, wartość biologiczna białka zależy od zawartości aminokwasów egzogennych i endogennych oraz od dowozu energii ze źródeł pozabiałkowych. I tak dla spalenia 1g. białka ustrojowego potrzeba ok. 24 kcal energii.
Im większa wartość BV , tym lepiej - następuje większy przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej.
Wartość BV dla wybranych produktów :
Podczas zakupu odżywki białkowej zwracajcie więc uwagę z kąd pochodzi białko ( z albuminy, kazeiny, laktoalbuminy )
© 2007 Dario
Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis wykonany i utrzymywany przez APA